Svet elektronike

ponedeljek
25 september 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Samogradnje Elektronika za začetnike - LED diode (2)

Elektronika za začetnike - LED diode (2)

E-pošta Natisni

Naj bo svetloba! Gospod Thomas Alva Edison je malo pred patentiranjem svoje žarnice z žarilno nitko leta 1880 navdušeno izjavil takole: "S svetlobo iz elektrike smo dobili več, kot sem si upal predstavljati v najbolj bujni domišljiji.

Kje se bo ta stvar ustavila, ve samo Bog." Kaj vse se je zgodilo na tem področju v teh 130 letih in kakšen napredek so viri svetlobe v tem času dosegli, si bomo podrobneje pogledali v tem članku. Prvotna Edisonova žarnica z žarilno nitko je bila že od vsega začetka tako popolno ustvarjena, da je pravzaprav vse do danes ostala skoraj nespremenjena. Redki poskusi izboljšav prvotne žarnice so se navadno izjalovili ali pa so bile izboljšave bolj estetske kot funkcionalne. V začetku prejšnjega stoletja pa so znanstveniki in raziskovalci dobili novo »kost« za glodanje, s katero so se potem ukvarjali celo stoletje. Odkrili so polprevodnik. Začela se je doba silicija.

Minilo je že več kot 75 let od Edisonove smrti, imamo nešteto oblik koristne uporabe električne energije, široke možnosti njenega pridobivanja in neprestano težnjo po zmanjševanju njene porabe, po varčevanju. LED osvetljevanje je varčna izraba energije in jo upravičeno imenujemo svetloba naše prihodnosti, saj je s svojim visokim izkoristkom, prilagodljivostjo in univerzalnostjo daleč pred vsemi drugimi umetnimi viri svetlobe. LED ni le drobcena lučka, ki sveti, ampak predstavlja desetletja trdega dela množice strokovnjakov, ki so tako globoko verjeli v prihodnost polprevodniške svetlobe, kot je Edison verjel v prihodnost žarnice.

Opis LED svetlobnih virov in teorija

LED pomeni Light Emitting Diode (angl.: el-i-di) in je kratica, zato se v literaturi pojavlja še množina te kratice LEDs (angl.: el-i-di-s). Pogosto želijo avtorji v množici kratic natančno določiti, o čem govorijo, zato dodajo zraven kratice »LED« še »dioda«, podobno kot »FET tranzistor« ali »TTL logika«, čeprav isto besedo vsebuje že sama kratica.

Celotni članek

Elektronika za začetnike (2)
2009_SE168_43
Zadnjič posodobljeno ( Torek, 12 Oktober 2010 13:28 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information