Svet elektronike

ponedeljek
25 september 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Samogradnje Elektronika za začetnike - Predojačevalniki v avdio napravah (8)

Elektronika za začetnike - Predojačevalniki v avdio napravah (8)

E-pošta Natisni

Že v prejšnjem članku smo se dotaknili teme ojačenja avdio signalov, kar je za začetnike ponavadi zelo priljubljena tema. Vsak elektronik želi na nekem določenem nivoju svojega poznavanja elektronike to uporabiti tudi v praksi in sestaviti ojačevalnik, s katerim bi lahko predvajal glasbo, priključil mikrofon ali katerega od glasbenih instrumentov in tako na svojem izdelku preizkusil svoje znanje, natančnost in spretnost. Načrt na papirju je eno, praktična izvedba pa je seveda nekaj čisto drugega. Kako vse posamezne dele sestaviti v delujočo celoto ob upoštevanju pravil, ki veljajo v avdio tehniki, si bomo ogledali tokrat.

Sestavili bomo ojačevalnik z vsemi potrebnimi stopnjami, ki bodo delovale kot celota in s katerim bomo lahko ojačili signal iz mikrofona, kitare, klaviature ali iz kakšnega drugega vira. Vse kar se tiče priprave ustreznega signala za ojačenje v končni stopnji (tisti, ki ji običajno rečemo ojačevalnik), je zelo pomemben del celote. Če tega dela ne opravimo dobro ali če je signal slabše kakovosti kot bi moral biti, smo nekje naredili napako, ki jo moramo odkriti in popraviti.

Sicer pa nas v prispevku čakajo zanimivosti ter morda tudi kakšna nova spoznanja. Pričakujemo, da se bodo nekateri med vami izdelave resno lotil z namenom, da sam izdelajo ojačevalnik, ki ga bodo lahko tudi uporabljali. Rečem vam - to je pravi projekt za vas!

Preprosto in kar se da razumljivo

Mikrofon je že precej stara iznajdba s katero pretvarjamo zvočno nihanje, ki se širi po zraku v zelo šibek signal električnega nihanja.

Celotni članek

 

Elektronika za začetnike - Predojačevalniki v avdio napravah (8)
2010_SE174_47
Avtor: Bojan Kovač
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 29 September 2010 20:19 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information