Svet elektronike

torek
21 november 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Samogradnje USB LCD Termometer ATmega32u2

USB LCD Termometer ATmega32u2

E-pošta Natisni

Termometer uporablja mikrokontroler ATmega32u2 (TQFP32), uporabimo lahko tudi ATmega16u2, ampak priporočam uporabo mikrokontrolerja ATmega32u2, saj ima 32k Flash pomnilnika. USB (USB 2.0 Full-speed) periferija je namenjena tudi programiranju, saj ima mikrokontroler že naložen DFU bootloader. Programiramo ga s programom FLIP. To pomeni, da za programiranje ne potrebujemo AVR programatorja.

Mikrokontroler že ima vgranjeno USB periferijo, zato ne potrebuje USB-UART mostičnega integriranega vezja (FTDI in podobno). Uporabljena sta dva digitalna temperaturna senzorja Slike niDS18B20, za zunanjo in notranjo temperaturo. Na vezju je tudi napetostni regulator LM1117-5V 800mA, ki nam služi za zunanje napajanje (Max: 15V). Vezje deluje s taktom 16MHz (uporablja zunanji kristal), ki ga potrebuje mikrokontroler za delovanje USB komunikacije. Na USB povezavah morajo biti vezani upori vrednosti 22ohm (+ / - 5%), saj služijo preprečevanju motenj. Za pravilno delovanje USB komunikacije ne smemo pozabiti na keramični kondenzator Ucap 1µF (+ / - 10%) in elektrolitski kondenzator 22µF. Vezje ima štiri tipke, HWB, Reset, tipka za vklop in izklop osvetlitve LCD prikazovalnika in tipka za vklop in izklop USB to Serial povezave. Za prikaz meritev je uporabljen 16×2 LCD prikazovalnik.

Merjenje temperature s senzorjem DS18B20

Za branje temperature je uporabljen senzor DS18B20. Temperaturni senzor 18B20 izdeluje podjetje Dallas semiconductors. Merjenje temperature je možno v razponu od -55°C do +125°C z natančnostjo +/- 0,5°C (odSlike niSlike ni Slike ni-10°C do +85°C). Napajamo ga z napetostjo od 3,0V do 5,5V. Komunikacija s senzorjem je “1-Wire”, kar pomeni, da po eni liniji oz. vodilu (in masi) pošiljamo podatke v obe smeri, po določenem protokolu. Komunikacija je asinhrona in dvosmerna. Na vodilo lahko hkrati priključimo eno ali več 1-wire naprav. Vodilo mora biti v visokem logičnem stanju, zato moramo uporabiti upor vrednosti 4,7 kΩ, ki ga povežemo na napajalno napetost VCC. Vsak senzor ima tudi 64-bitno lastno serijsko številko, ki služi temu, da lahko na isto linijo oz. vodilo povežemo več senzorjev in potem vemo od katerega prihaja podatek. Digitalni senzor DS18B20, omogoča izbiro resolucije 9 do 12 bitno merjenje temperature v °C. Prav tako ima alarm funkcijo, katera se vklopi (senzor pošlje svojo indentifikacijsko številko), ko temperatura pride izven naprej določenih meja. Senzor pretvori temperaturo v 12-bitno digitalno besedo, vsakih 750ms. Besedo moramo z določenim algoritmom pretvoriti v željeno obliko.

Celotni članek

Atmega32u2 da­tas­he­et

DS18b20 da­tas­he­et

Program, TIV

USB LCD Termometer ATmega32u2

2011_SE189_37

www.svet-el.si

Zadnjič posodobljeno ( Torek, 06 September 2011 07:41 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information