Svet elektronike

Ŕetrtek
17 avgust 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Samogradnje USB LCD Termometer ATmega32u2

USB LCD Termometer ATmega32u2

E-pošta Natisni

Termometer uporablja mikrokontroler ATmega32u2 (TQFP32), uporabimo lahko tudi ATmega16u2, ampak priporo─Źam uporabo mikrokontrolerja ATmega32u2, saj ima 32k Flash pomnilnika. USB (USB 2.0 Full-speed) periferija je namenjena tudi programiranju, saj ima mikrokontroler ┼że nalo┼żen DFU bootloader. Programiramo ga s programom FLIP. To pomeni, da za programiranje ne potrebujemo AVR programatorja.

Mikrokontroler ┼że ima vgranjeno USB periferijo, zato ne potrebuje USB-UART mosti─Źnega integriranega vezja (FTDI in podobno). Uporabljena sta dva digitalna temperaturna senzorja Slike niDS18B20, za zunanjo in notranjo temperaturo. Na vezju je tudi napetostni regulator LM1117-5V 800mA, ki nam slu┼żi za zunanje napajanje (Max: 15V). Vezje deluje s taktom 16MHz (uporablja zunanji kristal), ki ga potrebuje mikrokontroler za delovanje USB komunikacije. Na USB povezavah morajo biti vezani upori vrednosti 22ohm (+ / - 5%), saj slu┼żijo prepre─Źevanju motenj. Za pravilno delovanje USB komunikacije ne smemo pozabiti na kerami─Źni kondenzator Ucap 1┬ÁF (+ / - 10%) in elektrolitski kondenzator 22┬ÁF. Vezje ima ┼ítiri tipke, HWB, Reset, tipka za vklop in izklop osvetlitve LCD prikazovalnika in tipka za vklop in izklop USB to Serial povezave. Za prikaz meritev je uporabljen 16├Ś2 LCD prikazovalnik.

Merjenje temperature s senzorjem DS18B20

Za branje temperature je uporabljen senzor DS18B20. Temperaturni senzor 18B20 izdeluje podjetje Dallas semiconductors. Merjenje temperature je mo┼żno v razponu od -55┬░C do +125┬░C z natan─Źnostjo +/- 0,5┬░C (odSlike niSlike ni Slike ni-10┬░C do +85┬░C). Napajamo ga z napetostjo od 3,0V do 5,5V. Komunikacija s senzorjem je ÔÇť1-WireÔÇŁ, kar pomeni, da po eni liniji oz. vodilu (in masi) po┼íiljamo podatke v obe smeri, po dolo─Źenem protokolu. Komunikacija je asinhrona in dvosmerna. Na vodilo lahko hkrati priklju─Źimo eno ali ve─Ź 1-wire naprav. Vodilo mora biti v visokem logi─Źnem stanju, zato moramo uporabiti upor vrednosti 4,7 k╬ę, ki ga pove┼żemo na napajalno napetost VCC. Vsak senzor ima tudi 64-bitno lastno serijsko ┼ítevilko, ki slu┼żi temu, da lahko na isto linijo oz. vodilo pove┼żemo ve─Ź senzorjev in potem vemo od katerega prihaja podatek. Digitalni senzor DS18B20, omogo─Źa izbiro resolucije 9 do 12 bitno merjenje temperature v ┬░C. Prav tako ima alarm funkcijo, katera se vklopi (senzor po┼ílje svojo indentifikacijsko ┼ítevilko), ko temperatura pride izven naprej dolo─Źenih meja. Senzor pretvori temperaturo v 12-bitno digitalno besedo, vsakih 750ms. Besedo moramo z dolo─Źenim algoritmom pretvoriti v ┼żeljeno obliko.

Celotni ─Źlanek

Atmega32u2 da┬ştas┬şhe┬şet

DS18b20 da┬ştas┬şhe┬şet

Program, TIV

USB LCD Termometer ATmega32u2

2011_SE189_37

www.svet-el.si

Zadnji─Ź posodobljeno ( Torek, 06 September 2011 07:41 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naro─Źnina

Svet elektronike zdaj z ve─Ź vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvi─Źno programiranje, radioamaterstvo...)

 

─îe ┼żelite kupiti celoletno Naro─Źnino na tiskano revijo Svet elektronike z vklju─Źenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

─îe ┼żelite kupiti celoletno Naro─Źnino na tiskano revijo Svet elektronike z vklju─Źenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizi─Źne osebe!)

 

─îe ┼żelite kupiti celoletno Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

─îe ste obstoje─Źi naro─Źnik tiskane revije ali avtor ─Źlanka v reviji Svet elektronike in ┼żelite kupiti Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naro─Źnine boste na Va┼í email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabni┼íko ime in Geslo za celoletno Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike


Na┼ía spletna stran uporablja pi┼íkotke. ─îe ┼żelite izvedeti ve─Ź o uporabi pi┼íkotkov si preberite na┼ío Politiko o pi┼íkotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information