Svet elektronike

torek
21 november 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Programiranje Osnove programiranja Visual Basic.NET v okolju Visual Studio (9)

Osnove programiranja Visual Basic.NET v okolju Visual Studio (9)

E-pošta Natisni

Težko si je predstavljati, kako na široko se nam odprejo možnosti za najrazličnejše (tudi preproste!) aplikacije, kadar imamo v rokah »škarje in platno« in ko nam uspe združiti vse najboljše lastnosti uporabljene strojne in programske opreme! Strah, da bo kakšen oreh pretrd za naše zmožnosti, je tukaj odveč, saj le cilji izven našega »dosega« omogočajo našo neprestano rast in so pravzaprav motor našega lastnega napredka, s katerim zmoremo vsak dan več…

Slike niVisual Studio je programsko okolje, kjer lahko programiramo z različnimi programskimi jeziki, naši primeri pa so pisani v programskem jeziku Visual Basic.NET, katerega prednik je legendarni VB6. Pisanje programske kode s programskim jezikom BASIC je preprosto, pregledno in razumljivo, zato ga (kot najbolj priljubljen programski jezik na sploh) priporočam vsem tistim, ki programirate le občasno, kot »dopolnilno dejavnost« za širitev ali izboljšanje osnovnih zmogljivosti, ki jih neka vaša aplikacija uporabniku ponuja.

Vedno smo pri svojem delu z nečim omejeni, velikokrat z razpoložljivim prostorom, ki je »ostal«, ko so vsi ostali zaključili svoje delo, mnogokrat z najvišjim stroškom, ki ga proizvodnja nekega končnega izdelka še prenese, največkrat pa pomenijo omejitve tudi skromni viri in periferija strojne in programske opreme, ki nam je za realizacijo določenega projekta na razpolago. Če nas pri vseh naštetih omejitvah omejuje še okrnjena zmogljivost uporabniškega vmesnika, smo stisnjeni v kot, še preden smo z delom sploh začeli!

Prav zato sem želel narediti uporabniški vmesnik, ki nas ne omejuje, ampak nam v vsakem trenutku ponuja dvosmerno komunikacijo na podlagi prekinitvenih rutin, torej tako bliskovito, kot se zgodi!

Slike niZdaj ne bo več potrebno, da bi uporabniški vmesnik igral vlogo upravitelja in posameznim napravam izdajal ukaze, na podlagi katerih bi se te potem ustrezno odzivale, ampak se lahko nanj priključena naprava kadarkoli sama, brez zahteve oglasi in odda neko sporočilo, če je to potrebno. Za takšno delovanje bomo morali v raziskovanju .NET ogrodja pokukati nekoliko globlje in raziskati delček skrivnosti (vse pogosteje omenjene) večnitnosti izvajanja procesov, namreč, ko v neki aplikaciji navidezno istočasno vzporedno teče več različnih procesov. Navidezno pravim zato, ker se izvajanje operacij še vedno opravi v zaporedju, vendar namesto da bi proces nekaj taktov čakal na rezultat (ko na primer aritmetična logična enota, ALU, izračunava produkt dveh števil), lahko opravi celo vrsto drugih, preprostejših nalog ali pa preprosto preveri, kako napredujejo drugi »vzporedni« procesi. Ne vem, če si celotno delovanje pravilno razlagam, saj je vse skupaj zelo kompleksno in se lahko uporablja v mnogih, med sabo zelo različnih oblikah, kar pa sem sam preizkusil, je pokazalo dobre rezultate in nad uporabo tega načina izvajanja programske kode sem zelo navdušen! Če bo dopuščal čas, bi se v bližnji prihodnosti želel seznaniti še s kakšno drugo obliko uporabe večnitnega izvajanja in izkoristiti čem več prednosti, ki jih takšno izvajanje prinaša!

Na sliki 1 vidimo tri načine izvajanja nekega programa. Čisto zgoraj je enonitno izvajanje, za katerega, razumljivo, potrebujemo največ časa, saj se procesi izvajajo zaporedno, vključno s čakalnimi časi, ki jih vsak proces potrebuje za dostop do pomnilnika.

Celotni članek

Osnove programiranja Visual Basic.NET v okolju Visual Studio (9)

2017_SE254_34

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 29 Junij 2017 14:39 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information