Svet elektronike

torek
21 november 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Programiranje Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov«? (4)

Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov«? (4)

E-pošta Natisni

Malce starejši bralci naše revije se dobro spomnijo razcveta radioamaterstva v Sloveniji, vendar ne kaže obujati starih časov, pač pa rajši na novo zastaviti. V tokratnem nadaljevanju bomo malce več napisali o antenah.

Slike niVečina ljudi anten niti ne opazi. Sploh se to dogaja danes, ko so začele izginjat s streh zaradi kabelske in IP TV. Nekateri pa smo »profesionalno deformirani« in še vedno pogledujemo po strehah, da bomo zagledali kakšno zanimivo anteno.

Poznamo različne izvedbe anten: parabolične, yagi, dipol, vertikalne, feritne, magnetne... Vse antene služijo za sprejemanje in oddajanje radijskih signalov, nekatere pa so namenjene zgolj sprejemu (npr. beverage antena), kar se nekako ne ujema s teorijo anten, vendar praksa pokaže da je beverage antena kot sprejemna dovolj dobra, medtem ko kot oddajna antena ni primerna. Večino sprejetega signala antena izseva nazaj v prostor na kar marsikdo niti ne pomisli.

Izmed anten imajo parabolične največje ojačenje v primerjavi z dipolom, nato sledijo yagi in ostale. Parabolične antene so uporabne na visokih frekvencah >1GHz, ostale opisane antene pa načeloma uporabljamo v širokem frekvenčnem spektru. Pravzaprav so parabole samo reflektor. Aktivna antena se nahaja v žarišču parabole. Princip delovanja parabolične je podoben leči. Parabolična antena radijski signal skoncentrira v točko kjer se nahaja aktivni element. Parabolične antene imajo ozek diagram sevanja - podoben curku vode zato morajo biti natančno usmerjene proti izvoru signala.

Slike niDolžina vertikalne antene je lambda/4. Lambda je valovna dolžina za neko frekvenco, ki se izračuna po formuli lambda=hitrost svetlobe/frekvenca. Na primer: valovna dolžina 100MHz kjer je UKV radijska frekvenca, znašaa valovna dolžina 3 m (metre). Vertikalna antena za to področje je dolga 1/4 valovne dolžine, to je 75cm. Vertikalna antena potrebuje protiuteg - maso. Kot je šasija avtomobila, ohišje voki-tokija, najmanj 2 žici dolžine  lambda/4.
Protiuteg se lepo vidi pri včasih zelo razširjenih antenah za CB postaje. To so t.i. GP - ground plane antene, ki so podobne dežniku. En vertikalni del in nato radiali - protiutegi pod kotom nekje 45 stopinj navzdol proti zemlji. GP antene boste videli še na štabih civilne zaščite, policiji, bolnišnici,... GP antene imajo krožni diagram sevanja - kot bi vrgel kamen v vodo. Valovi se širijo krožno - na vse strani.

Če vertikalni anteni dodamo še en pol, dobimo dipol anteno. Ta je dolžine lambda/2. In je prav tako široko v uporabi kot vertikalna antena. Sevalni element je tisti del antene kamor je priključen koaksialni kabel. Diagram sevanja si predstavljamo nekako takole: ((( | ))) Če smo prej za vertikalno anteno rekli, da se od nje radijski valovi širijo kot valovi v vodi, oklepaji ponazarjajo širjenje valov od dipola, ki je označen s |. Če dipol postavimo vertikalno dobimo krožno sevanje kot pri vertikalni anteni. 

Celotni članek

Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov«? (4)

AX elektronika d.o.o.

2016_SE242_32

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 09 Junij 2016 09:24 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information