Svet elektronike

torek
21 november 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Programiranje Programiranje PIC32 (6)

Programiranje PIC32 (6)

E-pošta Natisni

32-bitni mikrokontrolerji prinašajo v svetova elektrotehnike in računalništva povsem nove dimenzije. Hitrost, odzivnost, sorazmerno veliko pomnilnika in strojno podprto digitalno procesiranje signalov omogočajo, da vse več analognih komponent nadomestimo s programsko logiko. Hkrati lahko izdelamo kakovostnejše rešitve.

Slike niV preteklem nadaljevanju smo se lotili zelo pomembnega poglavja, programiranja PIC32. Mikrokontroler smo sprogramirali tako, da si lahko med delovanjem določene podatke zapomni v svoj Flash RAM. Pri tem uporabljamo enake postopke kot pri programiranju s programatorjem. Razlika je predvsem v tem, da mora programator preko enega vmesnikov JTAG ali ICSP želene podatke najprej prenesti v RAM mikrokontrolerja in šele nato jih lahko sprogramira v Flash RAM. Spoznali smo tudi, kako se lahko PIC32 s PC poveže kot zunanji podatkovni pogon (npr. SSD)…

Tokrat bomo na osnovi mikrokontrolerja PIC32MX270F256B izdelali tudi programator za programiranje po protokolu ICSP (in-circuit serial programming, slov. zaporedno programiranje na tiskanem vezju), ki omogoča, da mikrokontrolerski čip sprogramiramo po zunanjem zaporednem vmesniku, ne da bi ga morali odstraniti iz tiskanega vezja.

Opisali bomo osnovne postopke, več podatkov pa najdemo v dokumentu PIC32 Flash Programming Specification DS60001145N, ki ga lahko poiščemo s spletnim brskalnikom.

Zgradba in delovanje

Vzpostavitev povezave s programatorjem

Slike niDružino mikrokontrolerjev PIC32 lahko s programatorjem programiramo na dva načina: JTAG in ICSP. Pri obeh načinih programiranja moramo programiranemu PIC32 zagotoviti stabilizirano napajanje preko vseh napajalnih priključkov. To v praksi pomeni, da moramo med vsakim parom priključkov za napajanje (npr. Vdd in GND) zagotoviti tudi kapacitivnost 100 nF, s katero preprečujemo prekomerna nihanja napetosti med delovanjem. Zagotoviti moramo tudi vse ostale kapactivnosti, ki so potrebne za delovanje. Pri večini mikrokontrolerjev PIC32 je to 10 µF elektrolitski kondenzator, ki ga povežemo med vhod Vcap in maso in zagotavlja pravilno delovanje notranjega stabilizatorja napetosti.

Zakaj vse to, če želimo mikrokontroler le programirati? V preteklem nadaljevanju smo pojasnili, da lahko vsak PIC32 dejansko programira le sam sebe, čeprav je načinov, kako spravimo strojno kodo in podatke v njegov RAM, iz katerega jih nato PIC32 prenese v svoj Flash RAM, več. Zato mora PIC32 med programiranjem polno delovati. Oscilatorskega dela nam sicer ni potrebno priključiti, saj nesprogramiran PIC32 med programiranjem dobiva taktne impulze iz notranjega oscilatorja. 

Celotni članek

Programiranje PIC32 (6)

2015_SE231_48

Zadnjič posodobljeno ( Ponedeljek, 01 Junij 2015 11:11 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information