Svet elektronike

torek
21 november 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Programiranje Raspberry Pi (brez)žično mreženje

Raspberry Pi (brez)žično mreženje

E-pošta Natisni

Tako kot lahko komunikacijo najdemo v vsakem naravnem, nadnaravnem in nenaravnem pojavu, tako lahko na tak način tudi mrežimo različne vire komunikacij. Seveda tu ne bomo mrežili (potencialnega) partnerja, poslovnih partnerjev, prijateljev, interesnih skupin in v tem smislu dalje, brez omejitve domišljije. Mreženje (ang. networking) je med drugim tudi pojem za eno izmed najučinkovitejših metod iskanja zaposlitve. In kako smo se v tokratnem članku na temo Raspberry Pi zaposlili z mreženjem? Z žičnim in brezžičnim povezovanjem ter komunikacijo med elektronskimi napravami.

RSlike niaspberry Pi-to smo opremili z WiFi anteno, jo spremenili v usmerjevalnik (ang. router) in dostopno točko (ang. access point) ter se na koncu preko spletnega brskalnika s pogledom in v mislih kar sredi belega dne spočili na še topli postelji.

Scenarij in uporabni pripomočki

Kaj je pravzaprav mrežno usmerjanje (ang. routing)? Wikipedija pravi, da je to proces izbire najboljših poti v mreži, po kateri teče promet [1]. Ker pri nas doma ne razpolagamo s pestrim naborom komunikacijskih naprav, tudi muzejskih ali ZF ne, nas optimalne poti niti niso skrbele. Delovali smo v okviru dveh scenarijev. V prvem scenariju, kot ga prikazuje slika 1, smo Raspberry Pi brezžično povezali z modemom/usmerjevalnikom v našo mrežo. Brezžično povezavo smo izkoristili zato, da smo lahko na Ethernet konektor Raspberry Pi priključili brezžični usmerjevalnik (Slika 1, desno). Pri tem smo vstopni promet do Raspberry Pi usmerili k brezžičnem usmerjevalniku in obratno.

V drugem scenariju, kot ga prikazuje slika 2, smo Raspberry Pi preko Ethernet konektorja povezali z modemom/usmerjevalnikom v našo mrežo. Brezžično povezavo smo na Raspberry Pi omogočili zato, da bi našim prenosnim brezžičnim napravam nudili dostop do interneta (brezžična dostopna točka). Naša modem/usmerjevalnik naprava se je od prejšnjega članka posodobila v komunikacijski prehod Oxygen ADSL2+ IAD (Oyxgen). Za prikaz uporabe podmreženja smo si od staršev izposodili usmerjevalnik Linksys WRT54G Wireless-G 54Mbps Broadband Router (Linksys). Glavna atrakcija pa je bil nov pripomoček za Raspberry Pi, tj. WiFi adapter s slike 3.

Slike niWiFi adapter podpira brezžične standarde IEEE, za prenos datotek, videa, multimedije in drugih aplikacij, ki zahtevajo večjo pasovno širino. Podpira šifriranje podatkov WEP in šifrirne metode WPA-PSK/WPA2-PSK.

V tabeli 1 so zbrane vse tehnične specifikacije WiFi adapterja s slike 3. Preden se lotimo dela najprej preverimo, ali imamo oz. zaznamo napravo za WiFi komunikacijo. Na Raspberry Pi priklopimo WiFi adapter, in zaženemo Raspberry Pi. V terminalno okno vtipkamo:

lsusb

WiFi adapter je zaznan, saj se nam izpiše naslednje sporočilo, kot kaže slika

Sedaj bomo namestili pripomoček za brezžične naprave iw, in preverili katere načine podpira naša brezžična naprava. V terminalno okno vtipkamo naslednji ukaz:

sudo apt-get install iw

Po inštalaciji v terminalnem oknu z ukazom iw list prikažemo seznam podprtih načinov delovanja naprave (namestili smo iw verzije v3.4). V terminalnem oknu se nam izpiše kup specifikacij, no nekje v sredini smo ugledali, da podpira tudi AP/VLAN:

Celotni članek

 Raspberry Pi (brez)žično mreženje

2013_SE214_35

Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 04 December 2013 11:09 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike


Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information