Svet elektronike

ponedeljek
25 september 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka IoT – sistemi SoC in SoM čudežni čip

IoT – sistemi SoC in SoM čudežni čip

E-pošta

Če naj »neumna« naprava postane pametna, se mora razvijalec spoprijeti s tehnologijami, kot so zaupanja vredni prehodi (trusted gateways), E2E-šifriranje, zasebni in javni ključi, protokoli in profili brezžične tehnologij ter Direktiva RED. Vendar pa obstajajo rešitve za IoT z enim čipom, ki upoštevajo vse vidike. V spodnjem pregledu je prikazano, ali ti resnično izpolnjujejo svoje obljube in katere pasti se pojavljajo pri tem.

Začetni razred: sistemi M0 Core

Slike niMajhno jedro ARM Cortex M0 oz. M0+ zadostuje za mnoge vrste uporabe. Z njim je mogoče posredovati merilne podatke v oblak, da se pridobijo podatki glede obrabe in vedenja med uporabo in za izvedbo daljinskega prilagajanja. Z namestitvami »Over The Air« je mogoče posodobiti vdelano programsko opremo, radijske sklade in kodo aplikacije, da je tako omogočeno odzivanje na nove zakone, napake ali varnostne grožnje tudi v poprodajnem obdobju.

Pametni telefon je pogosto prva postaja na poti na splet. V ta namen je lahko koristen energetsko učinkovit vmesnik Bluetooth Low Energy (BLE). Pri tem so priljubljene naslednje čudežne rešitve z enim čipom:

Vodilni na trgu glede povezav BLE je Nordic Semiconductor s sistemom nRF51822. Družina izdelkov je na voljo s 16 ali 32 kB pomnilnika RAM, s 128 ali 256 kB bliskovnega pomnilnika in v okrovu QFN (Quad Flat No Leads) ali WLCSP (Wafer-Level Chip-Scale Package). Strojna oprema je zasnovana za nizko porabo energije in jo dopolnjujejo lastni skladi standarda Bluetooth ter mnoga razvojna orodja (Software Development Kits – SDK), specifična za aplikacije, kakor tudi izvrstna podpora. Uspeh te družine integriranih vezij (Integrated Circuits – IC) in obsežna ponudba programske opreme sta privabila tudi proizvajalce modulov:

Slike niFujitsu se tako s svojimi moduli na osnovi sistema nRF51822 osredotoča predvsem na stranke z večjimi proizvodnimi ambicijami.

Dynastream uporablja nRF51422, velikega brata sistema nRF51822. Moduli družine N5 tako dodatno podpirajo rešitve SoftDevice S210 in S310. Medtem ko je protokol S210 čisti sklad ANT, protokol S310 predstavlja ustrezno različico z več protokoli za istočasno uporabo tehnologije ANT in BLE. To je smiselno pri povezovanju energetsko varčnega mrežastega ANT-omrežja s telefonom Apple iPhone, ki sam ne podpira tehnologije ANT.

Celotni članek

IoT – sistemi SoC in SoM čudežni čip

RUTRONIK, elektronski gradbeni elementi,

Podružnica v Ljubljani

Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia

Tel. +386 1 561 09-80

www.rutronik.com

2017_SE255_8

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 31 Avgust 2017 07:23 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information