Svet elektronike

ponedeljek
25 september 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Android Studio (2) - senzorji

Android Studio (2) - senzorji

E-pošta

Senzorji so vgrajeni v prenosnih telefonih od kar obstajajo (npr. mikrofon). Kaj je tisto kar je naredilo prenosne telefone pametne? Še več senzorjev (npr. ekran na dotik, senzor pospeška, žiroskop idr.). Danes smo lahko začudeni, zakaj nimamo na razpolago vseh možnih senzorjev v telefonu ali v kakšni drugi napravi. V praktični svet senzorjev v androidnih telefonih vas bomo popeljali skozi primer: Spraševali smo se, s katerimi senzorji in na kakšen način bi detektirali premik telefona v radiju 1m.

Slike niV prejšnjem članku na to temo smo si namestili in pogledali programsko okolje Android Studio, v katerem smo naredili svojo mobilno aplikacijo. Takrat smo vam obljubili, da vam ne bo treba vedeti kaj je objektno usmerjeno programiranje in da vam ne bo treba programirati. Sedaj ponavljamo obljube. Tudi tokrat si boste lahko kodo prenesli z dosegljivega linka.

Senzorji

Večina androidnih naprav ima vgrajene senzorje. Senzor je strojna oprema (fizična komponenta), lahko pa tudi programska (virtualna fizična komponenta), ki bere podatke iz zunanjega sveta. Z njimi beremo neobdelane podatke (ang. raw data) visoke ločljivosti in točnosti. Na primer, z gravitacijskim senzorjem razpoznavamo kompleksne geste uporabnika, kot so: nagib (ang. tilt), pretres (ang. shake), rotacija (ang. rotation), nihanje (ang. swing) in se uporablja za različne igrice. Vremenske aplikacije uporabljajo temperaturni senzor in senzor vlažnosti. Potovalne aplikacije uporabljajo GPS in senzor pospeška. Opravimo lahko tudi meritev srčnega utripa z zaznavanjem srčnega utripa žilice na prstu. To je le nekaj primerov rabe senzorjev. V grobem jih lahko uvrstimo v naslednje tri kategorije:

  • Senzorji premika: Merijo pospešek in rotacijo v 3D koordinatnem sistemu. Sem spadajo senzor pospeška, žiroskop in vektorski rotacijski senzor.
  • Okoljski senzorji: Merijo okoljske parametre – temperatura, pritisk, osvetljenost in vlaga. Sem spadajo barometer, kamera in termometer.
  • Senzorji položaja: Merijo fizični položaj naprave. Sem spadata orientacijski senzor in magnetometer.

Slike niVse naprave nimajo vgrajenih vseh senzorjev. Vse različice Androida nimajo podprtih vseh senzorjev. Dosegljivost programskih senzorjev je bolj spremenljiva od strojnih, ker so pogosto odvisni od enega ali več strojnih senzorjev za izpeljavo podatkov. Zato moramo to upoštevati pri razvoju androidne aplikacije. Brez skrbi, Android Studio vas bo na to opozoril. Z dobro voljo se moramo izogibati zastarelih (ang. deprecated) programskih senzorjev, saj to običajno pomeni, da je na voljo novejši in boljši senzor.

Spraševali smo se, s katerimi senzorji in na kakšen način bi brezplačno detektirali premik telefona v radiju 1m. Intuitivno je ta naloga povezana z zmožnostjo določanja trenutne lokacije in zaznave odmika od te lokacije. Pomislili smo na detekcijo lokacije z GPS-om, a je le-ta primeren za rabo na prostem. Androidov NLP (Network Location Provider) določa lokacijo naprave iz večkratnega vira: omrežja GSM/UMTS/LTE in omrežja WiFi, in je primeren za rabo tako zunaj kot znotraj, a si ne predstavljamo, da bi se omejili z dosegom lastnega WiFi omrežja, z drugimi pa ne želimo operirati. Možna alternativa je na primer detekcija s kombinacijo senzorja pospeška (za orientacijo) in žiroskopa (za rotacijo). Ker so senzorji vgrajeni v napravi, gredo povsod, kamor gre naprava. Delajo zunaj in znotraj. Na žalost žiroskopa na našem telefonu nimamo, in ni nujno, da ga imate tudi vi. Za nekaj časa smo se torej zataknili pri naslednjih pojmih:

  • delovanje na lokaciji zunaj/znotraj,
  • nizka poraba moči za učinkovito rabo baterije,
  • točnost in odzivnost (hitrost pridobivanja podatkov) in
  • podprtost potrebnih strojnih in programskih senzorjev.

Program

Celotni članek

Android Studio (2) - senzorji

2017_SE255_29

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 31 Avgust 2017 07:22 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information