Svet elektronike

torek
27 junij 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Konektorji z robustnimi spoji

Konektorji z robustnimi spoji

E-pošta

Industrija 4.0 je ravno tako kot internet stvari zasnovana na omrežjih – s tem pa na kontaktih. Konektorji, ki so potrebni v te namene, morajo za industrijsko rabo dosegati določeno robustnost. To pomeni, da industrija 4.0 ni samo pospeševalka rasti, temveč tudi motor tehnološkega napredka, ki prinaša številne inovacije. Te ugodno vplivajo tudi na druge panoge.

Slike niNa skoraj vseh področjih uporabe pri proizvodnji strojev in izvedbi tehničnih sistemov ter v avtomatizaciji veljajo posebej neugodni pogoji uporabe kot vlaga, prah, olje, kemikalije, visoke temperature in vibracije. Istočasno mora biti obvezno zagotovljena varnost sistemov. Mnogi proizvajalci so se že odzvali na te izzive in razvili konektorje različnih standardov s certifikati po EN 60529 in vrsto zaščite IP67 ali IP68. To še posebej velja za tipa M8 in M12, ki se najpogosteje uporabljata v industriji, pa tudi za konektorje Modular Jack in USB.

Pri tem je treba upoštevati, da vrsta zaščite velja samo v stanju priključenosti. Ko konektorski vtič ni priključen, zaščita praviloma ni več zagotovljena. Posebej obsežno serijo robustnih rešitev ponuja podjetje Molex: serija Sealed Connectors obsega standardne in glede na stranko specifične zaprte konektorje različnih vrst zaščite.

Pri avtomatizacijskih komponentah v stikalnih omaricah se največkrat uporabljajo konektorji za priključitev posameznih žil. Z njimi je namreč mogoče priključitev senzorjev, aktuatorjev in oskrbe z energijo izvesti zelo prilagodljivo. Razvijalci v močnostni elektroniki vse bolj prisegajo na konektorje s ploščami tiskanega vezja namesto do sedaj običajnih rešitev s sponkami. Ti omogočajo bolj kompaktne in prilagodljive izvedbe naprav in višjo tokovno obremenljivost.

Slike niNa področju podatkovnih priključkov je na voljo čedalje več industrijsko primernih, standardiziranih konektorjev, npr. RJ45 in okrogli konektorji, saj sisteme procesnih področnih vodil čedalje pogosteje zamenja industrijski ethernet. Konektorji za optične vodnike omogočajo hiter in nemoten prenos večjih količin podatkov.

Avtomobilizem

Komponente v avtomobilizmu morajo izpolnjevati najstrožje varnostne zahteve – zanje je razvoj bolj robustnih modelov tako zelo koristen. Drugo temeljno pričakovanje zadeva zmanjšanje prostora za namestitev in teže. Tako posamezni proizvajalci že zdaj nudijo sisteme z več kot 300 kontakti. Visoko zmogljive litine kot CuNiSi tem sistemom poleg tega omogočajo višjo tokovno obremenljivost, s tem pa manjšo izvedbo; materiali kot aluminij ali bakrove zlitine pa poskrbijo za manjšo težo.

Posebej za avtomobilsko panogo je na primer JAE razvil serijo MX19. Majhni konektorji kabel/kabel so vodoodporni po JIS D0203 S1 in jih je mogoče dokončno povezati z enim klikom. Prenesejo temperature med –40 in 105 °C ter tipične vibracije, ki nastanejo v avtomobilu. Na podlagi kabelske uvodnice z zatesnitvijo na zadnji strani serija MX19 omogoča optimizirano namestitev kabelskega spoja, priključne sponke pa je mogoče lažje vstaviti v ohišje. Pri tem zatesnitev zaščiti pred poškodbami, tresenjem kablov in vdorom vode. Kontakti priključnih sponk imajo vzmetni mehanizem z dvema ploščama z večjo nosilno dolžino za nižje sile povezovanja in širjenje tlaka. Zasnovani so za do 5 A, za kable premerov med 20 in 22 AWG (American Wire Gauge) so na voljo 2- in 4-polne različice.

 Celotni članek

Konektorji z robustnimi spoji

RUTRONIK, elektronski gradabeni elementi,

Podružnica v Ljubljani

Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia

Tel. +386 1 561 09-80

www.rutronik.com

2017_SE253_27

Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 31 Maj 2017 08:06 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information