Svet elektronike

Ŕetrtek
17 avgust 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Napajanje elektronskih vezij II., L200 (18)

E-pošta Natisni

Ko si priskrbimo vir enosmerne napetosti, ki jo ┼íe dodatno zgladimo s kondenzatorjem, imamo dobro osnovo za izdelavo stabiliziranega vira napetosti, ki nam bo napajal tudi najbolj zahtevne elektronske naprave. ─îemu toliko prahu okrog napajanja? Vsako integrirano vezje ima v tehni─Źni dokumentaciji podano najvi┼íjo napetost, pri kateri ┼íe sme delovati. ─îe upo┼ítevamo konice temenske napetosti pri polnovalno usmerjeni enosmerni napetosti, lahko re─Źemo, da bi bila ─Źetrtino ─Źasa napajalna napetost do tretjine vi┼íja, kot jo izmerimo z instrumentom.

 

Slike niZa ve─Źino ob─Źutljivih integriranih vezij bi bili tak┼íni pogoji delovanja pogubni. Zato ne bo nikoli preve─Ź razsipno, ─Źe bomo za napajalnik namenili kak┼íen cent ve─Ź in s tem zagotovili dolgo ┼żivljenjsko dobo in zanesljivo delovanje na┼íe elektronske naprave. Za stabilizacijo napajalne napetosti uporabljamo dve vrsti napetostnih regulatorjev: linearne in stikalne. Tokrat je prostor in ─Źas namenjen linearnim. Ti napetost regulirajo tako, kot bi nek izjemno hiter mo┼żakar spremljal izhodno napetost na merilnem instrumentu in jo ves ─Źas z vrtenjem serijsko vezanega potenciometra vzdr┼żeval na dogovorjenem nivoju. Pri tem bi mu povzro─Źala preglavice nihanje vhodne napetosti in neprestano spreminjanje porabe na izhodu.

Slike niSlike niLinearni regulatorji na svojem vhodu potrebujejo vsaj kak┼íne tri volte vi┼íjo napetost, kot jo potem dajejo na svojem izhodu. To je delno povezano z lastnostmi polprevodnikov, da imajo nek prag prevajanja, do katerega ne prevajajo in padca napetosti na njih, kadar prevajajo, po drugi strani pa ┼żelimo, da se ┬╗doline┬ź med posameznimi polvali ne bi pojavile tudi na izhodu regulatorja. Oglejmo si to na sliki 1!

Slike niVidimo lahko, kako pomembno je, da imamo vhodno napetost zglajeno s primernim kondenzatorjem. Za konstantno napetost na izhodu skrbi bipolarni tranzistor. Vedeti je treba tudi to, da smo narisali neko idealno linijo enosmerne napetosti na izhodu, kajti ─Źe upo┼ítevamo, kako delujejo polprevodniki, moramo priznati, da bo oblika izhodne napetosti veliko bolj valovita zaradi padcev napetosti in zaradi praga prevajanja tranzistorja. Prav zato smo na za─Źetku omenili, da mora biti nivo vhodne napetosti dovolj visok, da dobimo na izhodu dovolj stabilno enosmerno napetost, kljub ┬╗muham┬ź polprevodnikov. Pa poglejmo, kako bi se teoreti─Źno obna┼íal tranzistor, ki nam uravnava izhodno napetost!

Tiskano vezje!

Celotni ─Źlanek

Elektronika za za─Źetnike - Napajanje elektronskih vezij II. (18)

2011_SE184_41

Zadnji─Ź posodobljeno ( Ponedeljek, 27 Junij 2011 09:00 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

Na┼ía spletna stran uporablja pi┼íkotke. ─îe ┼żelite izvedeti ve─Ź o uporabi pi┼íkotkov si preberite na┼ío Politiko o pi┼íkotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information