Svet elektronike

sreda
18 oktober 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Baza znanja Polprevodniki Elektronika za začetnike - Tiristorji (6)

Elektronika za začetnike - Tiristorji (6)

E-pošta Natisni

Tukaj bomo opisali »težko industrijo« elektronike, tiristorje, triake in IGBT tranzistorje, ki jih praviloma uporabljamo v visokonapetostnih in močnostnih aplikacijah. Kljub temu je veliko možnosti uporabe teh polprevodnikov tudi v nizkonapetostnih vodah, zato je prav, da jih poznamo in povemo nekaj tudi o njihovi zgradbi, lastnostih, prednostih in možnostih uporabe.

Tiristorji, triaki in IGBT tranzistorji

Prav gotovo neka posamezna vrsta polprevodnikov sploh ne bi obstajala, če ne bi imela prav posebnih lastnosti, ki jo ločijo od drugih in ji hkrati odpirajo posebna, ozka področja uporabe, kjer lahko te lastnosti učinkovito izkoristimo. Brez posebnega truda bomo na Internetu našli zelo uporabna vezja, ki so tipična s to družino polprevodnikov in bi bila precej bolj zapletena, če bi jih morali realizirati na kakšen drugačen način.

Tiristor

Tiristor (ang. Thyristor) je nekakšen »dedek« močnostnih polprevodnikov in eden izmed prvih elementov za regulacijo moči v visokonapetostnem svetu. Njegova kratica je tudi SCR, kar pomeni Silicon-Controlled Rectifier ali po naše: polprevodniško kontrolirani usmernik, usmerjevalnik.

Celotni članek

 

2010_SE171_44
Avtor: Bojan Kovač
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 29 September 2010 20:07 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information