0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovBaza znanjaXMEGA za začetnike (2)

    XMEGA za začetnike (2)

    Prepričan sem, da bo “starim AVR mačkom” prvi stik z mikrokontrolerjem iz družine XMega nekoliko nenaveden, saj bo najprej videti, da vseh tistih programov, ki so jih napisali za izvajanje na običajnih AVR mikrokontrolerjih, pri tej družini ne bodo mogli uporabiti…

    Morda bodo celo nejevoljno zmajevali z glavami in se jim že na začetku poskusili izogniti z izgovori: “To je zame preveč zapleteno, ostajam na ‘navadnih’ AVR!”. Vendar tudi tem “starim AVR mačkom” obljubljam, da bodo spoznali pot, kako svojo staro AVR aplikacijo dvigniti na višji nivo in dobiti kup prednosti in možnost uporabe dodatne periferije, ki jo ponuja družina mikrokontrolerjev XMega.

    Slike ni
    KLIK

    Torej, s čim bomo tokrat delali? Na XMEGA-A3BU Xplained ploščici imamo na razpolago tri mehanske tipke in štiri LED diode, ki jih bomo na začetku uporabili v programih za izvajanje na mikrokontrolerjih družine XMega. Za začetek bo to dovolj, saj bo takšen preprost vizualni učinek najboljša pot za popolno razumevanje delovanja “novih” ukazov, ki jih doslej še nismo srečali. Če je XMega prva družina mikrokontrolerjev, s katero se boste srečali pa naj vas ne bo strah – vse bom poskusil pojasniti tako, da bo razlaga razumljiva vsem.

    Na sliki 1 je narisana blok shema notranjosti XMega čipa ter razporeditev in funkcije posameznih priključkov v 64-pinskem ohišju. Posamezni notranji bloki in tudi zunanji priključki so glede na svojo funkcijo barvno označeni, tako da lahko hitro najdemo tisto kar iščemo. Tu moramo Atmel res pohvaliti, saj nam je s tem označevanjem olajšal dolgotrajno raziskovanje funkcij mikrokontrolerja v zelo obsežni dokumentaciji. Če lahko kakšen podatek iz vse razpoložljive dokumentacije imenujemo temeljni, potem je to ta sličica! Ni pomembno, ali želite načrtovati zapleteno tiskano vezje z uporabo XMega mikrokontrolerja ali le napisati preprost program, v obeh primerih si je to sliko potrebno natančno ogledati. Z njenim preučevanjem lahko že v nekaj trenutkih ocenimo, če nam določena različica mikrokontrolerja ali določeno ohišje tega mikrokontrolerja načrtovano aplikacijo sploh omogoča!

    Slike ni
    KLIK

    Z oranžno barvo je na sliki 1 označeno napajanje VCC, s črno masa napajanja GND. Digitalni vhodno-izhodni priključki so označeni s svetlo modro barvo, prav tako tudi posamezni notranji bloki, ki imajo vhodno-izhodno funkcijo. Vse, kar pripada analognim signalom in oscilatorjem, je označeno z zeleno barvo. Temno modro označeni notranji funkcijski bloki in zunanji priključki so namenjeni programiranju mikrokontrolerja in razhroščevanju programov, sivi priključki so namenjeni priključitvi zunanjega takta ali kristala, beli pa so namenjeni splošni uporabi. Nekateri zunanji priključki so označeni z dvema barvama, kar pomeni, da lahko za ta priključek z ustreznimi registri nastavimo eno od več funkcij, ki lahko pripadajo različnim naštetim skupinam.

    Kako so tipke (vhodi) in LED diode (izhodi), ki jih bomo uporabili v našem program, priključeni na XMEGA-A3BU Xplained ploščici? Poleg ostale dokumentacije je na Atmelovi spletni strani mogoče dobiti tudi datoteko z shemami, načrti ploščic in tudi Gerber in NCDrill datotekami za izdelavo popolnoma enake Xplained ploščice, kot je njihova.

    Slike ni
    KLIK

    LED diode so na XMEGA-A3BU Xplained ploščici štiri, vendar sta rdeča in zelena v istem ohišju, tik zraven USB vtičnice. V vpisanem demonstracijskem programu nobena od vgrajenih LED diod ne sveti, čeprav ima zelena LED sicer že sama po sebi funkcijo “Power On LED” ali z drugimi besedami »indikatorja prisotnosti napajalne napetosti«. To funkcijo so dosegli z ustrezno vezavo MOSFET tranzistorja in deluje čisto samostojno, ne da bi bilo potrebno v mikrokontroler vpisati kakršenkoli program! In zdaj se vprašamo: “Zakaj pa potem ne sveti, če ‘zna’ svetiti tudi brez programske podpore?” Seveda, zato, ker jo v predstavitvenem programu programsko ugasnejo že takoj na začetku! Poglejmo shemo na sliki 3!

    Celotni članek

    XMEGA za začetnike (2)

    2012_SE203_46