0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaProgramiranjeMini MIDI krmilnik (1)

    Mini MIDI krmilnik (1)

    Tokrat bi v dveh člankih želel da skupaj raziščemo osnove MIDI protokola za glasbene inštrumente in ustrezna vezja, nato pa bi nadaljeval z opisom mini MIDI krmilnika na tem vodilu, ki sem ga izdelal za svoj domači glasbeni studio. Tokrat bom predstavil osnove samega MIDI sistema, v naslednji številki revije pa se bom posvetil predvsem opisu projekta.

    MIDI osnove

    Slike niElektronski glasbeni inštrumenti obstajajo že več kot 50 let, vendar pa so bile prvih dvajset let elektronske orgle in sintetizatorji v bistvu samostojne enote. Njihov avdio izhod se je sicer priključil na vhod nekega ojačevalnika, bodisi vgrajenega ali zunanjega, vendar v resnici niso na nikakršen način „komunicirali“ z drugimi podobnimi inštrumenti ali računalniki. Takrat to ni bilo nič nenavadnega, saj ni bilo razloga, da bi se glasbila med sabo „pogovarjala“, pa tudi računalnikov za takšen »pogovor« ni bilo na voljo.

    V zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so postali dostopni osebni računalniki in njihova cena kmalu ni bila več vrtoglava. Naprednejši posamezniki, ki so se ukvarjali s snemalno tehniko v glasbenih studiih vse bolj razširjene in hitro rastoče glasbene industrije, so začeli s pridom uporabljati prednosti digitalnega povezovanja elektronskih glasbenih instrumentov kakor tudi možnost snemanja glasbenega zapisa v digitalni obliki na računalniku. Zmožnost snemanja glasbenega zapisa iz različnih instrumentov in možnost njihovega shranjevanja v digitalni obliki na računalniku je odprla nešteto možnosti. Vsaj ena od teh možnosti je, da lahko ena sama oseba „zaigra“ vse posamezne inštrumente, ki so potrebni v neki pesmi, po en instrument (ali le delček) naenkrat in tudi posname digitalni zapis tega igranja z računalnikom. Zaigrani del lahko nato popravljamo in urejamo s pomočjo računalniške programske opreme (če je potrebno), z računalnikom pa lahko potem predvajamo celoten „nastop v realnem času“. Najbrž ste opazili, da gre pri MIDI protokolu samo za pošiljanje niza ukazov, ki zvočnemu modulu ali inštrumentu povedo „kaj zaigrati“. Pošiljajo se torej številke not, njihova glasnost, poleg pa še različni parametri za nastavitev barve zvoka teh not, nikakor pa ne sam zvok.

    Celotni članek

    www.svet-el.si

    Mini MIDI krmilnik (1)

    2013_SE210_37