0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaPredstavljamoVprašajte ANALOG DEVICES (5)

    Vprašajte ANALOG DEVICES (5)

    Lastni blokirni kondenzator?

    Vprašanje:

    Slike niZakaj integrirana vezja potrebujejo svoj lastni blokirni kondenzator?
    Da zadržimo VF v njem in izven njega

    Odgovor AD:

    OSlike nibstajata dva pomembna razloga, zakaj mora imeti vsako integrirano vezje (IC) povezan kondenzator  med napajalnim priključkom in maso čim bližje ohišju: da bo zaščiten pred zunanjimi motnjami, ki lahko vplivajo na njegovo delovanje in da preprečimo širjenje motenj, ki bi lahko vplivale na delovanje ostalih vezij.
    Prek električnih vodov, ki delujejo kot antene, lahko sprejmemo motnje visoke frekvence (VF) prek  električnega polja, magnetnega polja, elektromagnetnega polja ali pa prek neposredne povezave od drugod v sistemu. Delovanje mnogih vezij je zaradi prisotnosti VF motenj na napajalnih priključkih slabše, zato morajo biti vse VF motnje na napajalnih priključkih IC povezane na maso. V ta namen seveda ne moremo uporabiti kar neposredne žične povezave, saj bi povzročili kratek stik za enosmerno  napajalno napetost in uničili varovalko, kondenzator pa (običajnih vrednosti od 1nF do 100 nF) blokira enosmerno napetost, obenem pa za VF deluje kot kratek stik.
    Slike ni1 cm žice ali bakrene vezi na tiskanem vezju ima induktivnost okrog 8 nH  (5 Ω pri 100 MHz), kar je skoraj kratek stik. Kondenzator deluje kot kratek stik na VF, zato mora imeti nizko induktivnost priključkov in TIV vezi, tako da mora biti vsak kondenzator napajanja nameščen v neposredni bližini obeh priključkov integriranega vezja. Pri tem je zelo pomembno, da izberemo kondenzatorje z nizko notranjo induktivnostjo – običajno izberemo keramične kondenzatorje.
    Mnoga integrirana vezja vsebujejo tudi takšne podsklope, ki na napajalnih priključkih povzročajo motnje. Tudi te motnje morajo biti prek kondenzatorja kratko vezane na maso, preden lahko vplivajo na delovanje drugih delov sistema. Spet je treba poudariti, da sta dolžina vodnikov in vodov tiskanega vezja ključnega pomena. Ne samo, da dolgi vodi delujejo kot induktivnosti in zato kratek stik ni več tako zelo  Slike nipopoln, ampak delujejo tudi kot antene, ki oddajajo VF motnje v druge dele sistema in sicer v obliki električnega polja, magnetnega polja in elektromagnetnega sevanja.
    Pri načrtovanju je zaradi tega zelo pomembno, da napajalni priključek vsakega integriranega vezja povežemo z njegovim lastnim priključkom za maso (ali z več priključki, ki morajo biti vsi združeni prek široke povezave z nizko induktivnostjo, tako da ne predstavlja nikakršne upornosti ali induktivnosti, da vsi obnašajo, kot eno samo zvezdišče na istem potencialu) s kondenzatorjem, ki naj ima čim nižjo lastno induktivnost.

    Celotni članek

    Vprašajte ANALOG DEVICES (5)

    2012_SE194_30

    www.analog.com