Svet elektronike

Ŕetrtek
26 maj 2016
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Literatura

PIC programator V2.0

E-pošta Natisni
Uporabni┼íka ocena: / 0
SkromnoOdli─Źno 
Indeks ─Źlankov
PIC programator V2.0
stran 2
Vse strani

Predvsem se ┼żelim zahvaliti bralcem iz Slovenije in Hrva┼íke, ki so se odzvali na moje povabilo in so preizkusili delovno verzijo novega programa. Najdenih je bilo ve─Ź napak, ki pa smo jih s skupnimi mo─Źmi uspe┼íno odpravili. Z njihovo pomo─Źjo je program preizku┼íen s PIC16F84, PIC16C84, PIC16C72 in PIC12C508 ter so tako preverjeni vsi trije algoritmi za programiranje (poglej kasnej┼ío razlago). Bilo je ugotovljeno, da program deluje na Windowsih 98 in Me, medtem ko na Windowsih 2000 in NT ne dela. Prilagoditev na NT operacijski sistem je mo┼żna, vendar zahteva nekaj ve─Źjih posegov, zato se zaenkrat v to niti nisem spu┼í─Źal ÔÇô menim pa, da bo ve─Źji del elektronikov-amaterjev vendarle lahko uporabljal tudi tak┼íen program, saj gre za program, ki je predvsem namenjen amaterjem. Ve─Źji del te┼żav, ki se je pojavljal pri bralcih, je bil hardverske narave. Zato ob novi verziji dobite tudi program ÔÇťTesterÔÇŁ, ki omogo─Źa aktiviranje in branje vseh krmilnih linij, kar omogo─Źa preverjanje brezhibnosti vezja. Program je zelo enostaven in dokaj prijetno grafi─Źno obdelan, tako da ga ni potrebno posebej opisovati (slika 1).

Slike niV kratkem ponovimo: PIC programator je program, ki bere HEX-datoteko kreirano v Mplab-u ter omogo─Źa spreminjanje podatkov v posameznih registrih PIC-a, nastavljanje parametrov in na koncu vpisovanje in branje programa v oziroma iz PIC-a preko zelo enostavnega programatorja (poglej SE 63). Namestitev programa je zelo enostavna: za┼żenete Setup, dolo─Źite mesto na trdem disku, kjer ┼żelite PIC programator namestiti in konec. Po namestitvi programa je potrebno v programski mapi zagnati LPT.exe, ki prebere sistemske naslove in kreira dve datoteki, potrebni za delo s PIC programatorjem. Sedaj je program pripravljen za delo.

Slike niPo zagonu programa se odpre glavno okno, ki je mo─Źno spremenjeno v primerjavi s prvo verzijo (slika 2). Kot prvo je odstranjen izpis same HEX-datoteke, podatki pa se sedaj avtomatsko razporedijo v posamezne sekcije (program, podatki, ID-lokacije in konfiguracijska beseda). Maksimalne naslove posameznih pomnilni┼íkih podro─Źij in naslove posameznih registrov dolo─Źi izbrani PIC. Z zamenjavo PIC-a se avtomatsko ponovno analizirajo in razporedijo tudi podatki. V sekciji ┬źDevice┬╗ je izpisan trenutno izbrani PIC in njegovi glavni podatki. Sekcija ┬źID-locations┬╗ prikazuje vsebine ID-lokacij, medtem ko se v sekciji ┬źConfiguration Word┬╗ nahaja vrednost konfiguracijske besede in njen pomen (posamezni parametri). Pri tem so deaktivirane tiste opcije, ki jih izbrani PIC ne podpira.

Slike niNad vsako sekcijo se nahaja hi┼íica ┬źLoad from HEX file┬╗. ─îe je ta opcija aktivirana, se pripadajo─Źi podatki vsaki─Ź preberejo iz odprte HEX-datoteke. Z izklju─Źitvijo te opcije program pri osve┼żevanju podatkov zadr┼żi trenutne podatke ter ignorira podatke iz HEX-datoteke. Kak┼íen je smisel tega? Predpostavimo, da imamo napisan program in v podatkovnem pomnilniku dolo─Źene parametre programa. Prav tako predpostavimo, da je program zaklju─Źen in da je potrebno samo ┼íe nastaviti parametre. To bi pomenilo, da moramo potem, ko ugotovimo, kateri parameter je potrebno spremeniti, iti v MPlab, spremeniti podatke, prevesti program, nalo┼żiti v PIC programator novo HEX-datoteko in sprogramirati PIC. ─îe pa izklju─Źimo opcijo ┬źLoad from HEX-file┬╗ podatkovnega pomnilnika, lahko direktno v PIC programatorju spreminjamo parametre, brez nevarnosti, da se bo pri osve┼żevanju nalo┼żila vrednost, ki je zapisana v HEX-datoteki: PIC programator bo ignoriral podatke iz izvirne HEX-datoteke in ┼íele ko jih dolo─Źimo, lahko pravilne parametre vpi┼íemo v Mplab. S tem je precej pospe┼íen razvoj programa. Predpostavljam, da so druge opcije glavnega okna jasne same po sebi.

Menija ┬źFile┬╗ ni potrebno posebej pojasnjevati, saj je enak kot pri vseh drugih aplikacijah. Meni ┬źEdit┬╗ omogo─Źa spreminjanje in brisanje posameznih linij ter brisanje kompletnega pomnilnika. Pri tem moramo vedeti, da se spreminjajo le podatki prikazani na ekranu in ne izvirna HEX-datoteka. Spremembe se v njo prenesejo ┼íele pri shranjevanju (┬źSave┬╗). S pritiskom na funkcijo ┬źEdit Program location┬╗ ali ┬źEdit Data location┬╗ se odpre okno ┬źEdit┬╗, ki omogo─Źa vpisovanje podatkov v posamezne lokacije. ─îe je pri tem izbrana neka linija v programskem ali podatkovnem pomnilniku, bo program predpostavil, da ┼żelite spremeniti izbran naslov in ga bo nalo┼żil v okno ┬źEdit┬╗. Polje ┬źAddress┬╗ vsebuje naslov lokacije, v katero ┼żelite vpisovati, medtem ko polje ┬źData┬╗ vsebuje podatek, ki se bo vpisal v izbrano lokacijo. Poleg tega obstajajo ┼íe tri opcije: ┬źAuto increment Address┬╗ (─Źe je izbrana, se pri vpisovanju podatka naslov avtomatsko pove─Źuje za 1); ┬źOverwrite without Warning┬╗ (izklju─Źi opozarjanje, ko na lokaciji, v katero se vpisuje, ┼że obstaja podatek); ┬źLoad Data from memory┬╗ (aktivira avtomatsko nalaganje podatka v polje ┬źData┬╗ po vnosu naslova). Po vnosu naslova bo program avtomatsko izpisal pripadnost tega naslova (programski pomnilnik, podatkovni pomnilnik, konfiguracijska beseda ali ID-lokacija).

Meni ┬źCommunication┬╗ vsebuje funkcije, ki se ti─Źejo prenosa podatkov v ali iz PIC-a. V oknu ┬źCommunication->Setup┬╗ lahko izberete port, na katerega je priklju─Źen programator in hitrost programiranja. Kar zadeva hitrost programiranja priporo─Źam, da ─Źip najprej poskusite sprogramirati z najvi┼íjo hitrostjo, ─Źe pa vam ne uspe, potem hitrost postopoma zmanj┼íujete. V program so vgrajene t.i. ┬ź─Źakalne zanke┬╗, ki omogo─Źajo izvajanje predpisanega algoritma programiranja. Opazil sem, da so ─Źasovne funkcije pri posameznih programskih jezikih, na primer pri C++, ─Źeprav so definirane v milisekundah, odvisne od hitrosti procesorja. Zato sem vgradil mo┼żnost spreminjanja hitrosti programiranja, da bi se lahko program prilagodil razli─Źnim hitrostim procesorjev.

Funkcija ┬źBlankCheck┬╗ aktivira nalaganje podatkov iz PIC-a in na ekranu izpisuje rezultat primerjanja vsake lokacije z vrednostjo prazne lokacije. Vrednost prazne lokacije je mo┼żno spremeniti. Vrednosti posameznih pomnilni┼íkih lokacij PIC programatorja pri tem ostanejo nespremenjene, kar med delovanjem omogo─Źa preverjanje ÔÇťpraznostiÔÇŁ mikrokontrolerja. To je lahko zelo koristno pri delu z mikrokontrolerji z EPROM-om, ki zahtevajo nepriro─Źno brisanje z UV-svetlobo.

Funkcija ┬źUpload┬╗ izvaja branje podatkov iz mikrokontrolerja, ki jih razporeja v posamezne pomnilni┼íke sekcije PIC programatorja. ┬źDownload┬╗ vpisuje podatke v PIC mikrokontroler. Pri delu z algoritmom za PIC16C84 oziroma PIC16F84 (poglej nadaljnji tekst) se dodatno odpre meni s posameznimi funkcijami, ki jih podpirajo ti mikrokontrolerji (┬źDisable Code protecion┬╗; ┬źDownload┬╗ in ┬źClear┬╗). Tukaj moram omeniti, da je algoritem za ┬źClear┬╗ (oz. Bulk Erase) napisan po podrobnih specifikacijah proizvajalca, vendar mi do sedaj z njim ni uspelo obrisati niti enega PIC16F84 ali PIC16C84. Toda odlo─Źil sem se to funkcijo vendarle pustiti v programu - morda se komu posre─Źi s kak┼ínim drugim PIC-om.

Funkcija ┬źVerify┬╗ bere podatke iz PIC-a in jih primerja s podatki v programu. Na ta na─Źin lahko npr. preverite, ali je bilo programiranje uspe┼íno.

Pri vsakem prenosu podatkov v ali iz mikrokontrolerja (Upload, Download, Verify, BlankCheck) se najprej izklju─Źi napajanje na Textool podno┼żju ter izpi┼íe sporo─Źilo, da je ─Źip potrebno namestiti v Textool-podno┼żje. Pri tem se na ekranu simboli─Źno prika┼że mesto pravilne namestitve ─Źipa v Textool podno┼żje (slika 3). Pri prenosu podatkov program spremlja vhodno linijo ter prekine prenos s sporo─Źilom, ─Źe programator ni spojen na port ali ─Źe ni vklopljen (slika 4).

Meni ┬źOptions->Directories┬╗ omogo─Źa iskanje posameznih datotek, ─Źe jih iz nekega razloga preselite v kako drugo mapo. Pri namestitvi se avtomatsko definirajo poti posameznih datotek, tako da praviloma ni potrebno nobeno manuelno iskanje. ┬źOptions->Settings┬╗ omogo─Źa aktiviranje opcij, ki zadevajo delovanje programa. Prva opcija je ┬źShow Configuration Word Warning┬╗, ki vklju─Źi izpisovanje opozorila, ─Źe v HEX-datoteko ni vklju─Źena konfiguracijska beseda. Z vklopom opcije ┬źUpload only locations from HEX file┬╗ se pri branju podatkov preberejo le tiste lokacije, ki se nahajajo v pomnilniku PIC programatorja. Na ta na─Źin se pospe┼íi branje podatkov, ker se prazne lokacije, ki obi─Źajno niso zanimive, enostavno presko─Źijo. Z opcijo ┬źDownload only changed locations┬╗ se vklju─Źi ÔÇťhitro programiranjeÔÇŁ: vsaka lokacija v ─Źipu se najprej primerja z ┼żelenim podatkom in ─Źe sta podatka identi─Źna, se ta lokacija presko─Źi, kar mo─Źno pospe┼íi postopek programiranja. S ┬źConnection┬╗ lahko izberemo na─Źin prenosa podatkov. ┬źTextool┬╗ pomeni, da se podatki prena┼íajo preko Textool podno┼żja, oziroma da je potrebno ─Źip namestiti v Textool podno┼żje, da bi se sprogramiral. Z ┬źDownload Cable┬╗ se neodvisno od ohi┼íja PIC-a vklju─Źi napajanje na pinih 6 in 15, kar omogo─Źa izdelavo kabla za programiranje PIC-a v samem vezju (ISP). Na koncu ─Źlanka bom v kratkem razlo┼żil, kako si lahko sami naredite tak┼íen kabel za programiranje.

Slike niZ ┬źDevice Setup┬╗ se odpre pregled ─Źipov in njihovih parametrov. Za razliko od prve verzije programa se lahko vsak parameter spremeni, obstaja pa tudi mo┼żnost dodajanja novih ─Źipov. S pritiskom na tipko <Edit> se odpre okno ┬źEdit Device┬╗ (slika 5), ki omogo─Źa spreminjanje parametrov ─Źipa. Ker je za pravilno programiranje zelo pomembno to─Źno definirati parametre ─Źipa, bom to okno opisal nekoliko podrobneje. V sekciji ┬źDevice┬╗ se definira skupina, v katero spada ─Źip (Group), ter njegova oznaka (Device) in ohi┼íje (Package). V ┬źData memory┬╗ se definira koli─Źina podatkovnega pomnilnika in njegov za─Źetni naslov. V kolikor ─Źip nima podatkovnega pomnilnika (Data memory: none), v polje ┬źStart address┬╗ ni potrebno vpisovati podatkov. Imejte v mislih, da se vsi naslovi vpisujejo v heksadecimalnem formatu. V polje ┬źID location adress┬╗ je potrebno vpisati naslov prve ID-lokacije. V sekciji ┬źConfiguration Word┬╗ je potrebno definirati dva parametra. Prvi je oblika konfiguracijske besede; za razliko od prve verzije programa ni ve─Ź potrebno pomniti, katero konfiguracijsko besedo definira katero ┼ítevilo: z dvojnim klikom na polje ┬źConfiguration Word No.┬╗ se odpre okno, v katerem so grafi─Źno prikazane razli─Źne konfiguracijske besede ter lahko ustrezno izberete z enostavnim klikom nanj.

Slike ni


Zadnji─Ź posodobljeno ( Petek, 20 Avgust 2010 14:03 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naro─Źnina

Svet elektronike zdaj z ve─Ź vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI...)

─îe ┼żelite kupiti celoletno Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,34 Evrov (19,31 Evrov v akciji) kliknite spodnji gumb.

 

─îe ste obstoje─Źi naro─Źnik tiskane revije ali avtor ─Źlanka v reviji Svet elektronike in ┼żelite kupiti Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov (9,65 Evrov v akciji) kliknite spodnji gumb.

 

V obeh primerih boste na Va┼í email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabni┼íko ime in Geslo za celoletno Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike


Na┼ía spletna stran uporablja pi┼íkotke. ─îe ┼żelite izvedeti ve─Ź o uporabi pi┼íkotkov si preberite na┼ío Politiko o pi┼íkotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information